Program

Januari

22/1 Per Anders Fogelström som vi minns honom som samhällsdebattör och författare

Per-Anders Fogelström var en av Sveriges främsta författare och samhällsdebattör och skrev mer än ofta om Stockholms arbetarklass som historien har glömt under den stora  välfärdsutvecklingen  från mitten på 1700-talet och framåt. Precis som Fogelström är Kurdo Baksi författare och samhällsdebattör i ett dagenssamhälle där det blir allt viktigare att skildra dagens vindar.Två personer under olika tidsepoker men lika viktiga för sin samtid för att ge den en ärlig skildring. 
Välkommen till ett samtal med Kurdo Baksi och Kent Josefsson, ordförande i Fogelströmsällskapet om Per-Anders Fogelströms betydelse för det svenska samhällets utveckling, dess befolkning och nysvenskarna.

ABF-huset
Sveavägen 41

Februari

20/2 Per Anders Fogelström och Harry Martinson, två medbogarengagerade författare mot kärnvapen

1956 utkom Harry Martinsons stora versepos Aniara, om en jord som blivit ödelagd av kärnvapenkrig och människor som därför tvingats bli flyktingar i rymden. Samtidigt inleddes kampen om svenskt atomvapen, där Fogelström skulle bli en ledande kraft i motståndet. Ett samtal som fortfarande är synnerligen aktuellt mellan
Åke Widfeldt, tidigare ordförande i Harry Martinson-sällskapet
Kent Josefsson, ordförande i Fogelströmsällskapet
Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen
Gunnar Westberg, tidigare ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen, professor i medicin

Moderator Karl-Olof Andersson, styrelseledamot i Fogelströmsällskapet
Stadsmuseet  kl. 18.00
Södermalmstorg<T-bana Slussen
Ett samarrangemang mellan Sällskapet Per Anders Fogelströms Vänner, Harry Martinsällskapet och Stadsmuseet i Stockholm

April

23 Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström 

Samtal mellan Tove Fogelström och Kent Josefsson. Hör vad Tove minns om sin farfar och farmor. Och om det svenska välfärdssamhällets utveckling i Fogelströms romaner i Barnserien och Stadserien åren 1749-1968 och vad  som hänt sedan.
Medverkande: Tove Fogelström, arkitekt och Kent Josefsson, ordförande i Fogelströmsällskapet.

Stadsarkivet kl. 17.30
Kungsklippan 6

September

17 Samtal om Fogelström, Moberg och Bomullsängeln

Per Anders  Fogelström och Vilhelm Moberg lika viktiga för sin samtid för att ge den en ärlig skildring.Bomullsängeln en urstark läsupplevelse om kvinnoliv och Finlands våldsamma historia. Välkommen till ett samtal mellan författaren Susanne Alakoski och ordföranden i Per Anders Fogelström-sällskapet Kent Josefsson.

Mer information kommer